bekijken doen eten drinken uitgaan slapen handig< Vorige| Home| English | Volgende Bezienswaardigheid >

Font MÓgica Montju´c

Aan de voorkant van de berg Montju´c zijn de trappen van het Palau Nacional de Montju´c. Langs deze trappen zijn gigantische fonteinen aangelegd en halverwege de klim bevindt zich de Font MÓgica, de 'magische fontein'.
Overdag is er niet zo heel veel bijzonders aan deze fontein te zien maar na zonsondergang komt de fontein tot leven.

Van mei t/m september gaan van donderdag t/m zondag na 20:00 uur de gekleurde lichten aan en vanaf 21:30 is er elk half uur een show waarbij de fontein 'danst' op muziek. 's Winters (van oktober t/m april) is dat alleen op vrijdag en zaterdag van 17:00 uur tot 21:00 uur.

Een mooi plaatje met de lichten van Barcelona op de achtergrond.

(p.s. van 9 januari t/m 5 februari doet de fontein het niet i.v.m. jaarlijks onderhoud)

Speciaal: Het is geen slecht idee om 's zomers al ruim voor het begin van de shows aanwezig te zijn om alvast een plaatsje te zoeken. Tegen de tijd dat de fontein begint te spelen wordt het erg druk. Vanaf de trappen heb je een mooi uitzicht over de stad en er zijn altijd veel mensen om naar te kijken.

Adres: Mirador de Montju´c
Buurt: Montju´c
Openingstijden: van donderdag t/m zondag gaan om 20:00 de gekleurde lichten aan. Vanaf 21:30 tot 24:00 is er elk half uur een show met muziek.
Metrostation: L1,L3 Plza Espanya


Toegankelijk met rolstoel.

Website : http://www.bcn.es/fonts/
Reacties

Erik
De fonteinen doen het alleen op de dagen dat 's avonds de lichtshows zijn (Do. t/m Zo. in de zomer). Ze staan dan de hele dag aan, maar pas na zonsondergang gaan de lichten aan en beginnen de shows met muziek.

Hans
Die fonteinen zij echt de moeite waard om te gaan bekijken.De muziek erbij is goed gekozen.Als je in Barcelona bent is het echt een "must ".

hans
Bedankt voor je berichtje Erik,ik begrijp dat de fontijnen ook op dinsdag overdag werken? en niet alleen v/a Donderdag,ik hoop dat ik nog een keer geholpen kan worden.

Erik
@hans. De fonteinen doen het overdag ook en kunnen op een hete dag aangenaam verkoelend zijn met een klein briesje. Alleen mis je de spectaculaire lichtshow. Aan de andere kant blijft het uitzicht vanaf de Montjuic spectaculair, dus een bezoekje is ook overdag zeker de moeite waard.

hans
helaas kan ik de fonteinen niet sßvonds zien maar werken ze ook overdag of is dat niet de moeite om naar te kijken.

ellen
Waar kunnen we de auto veilig parkeren. We zitten op een camping in calella en op dat late tijdstip rijden er geen treinen terug tot calella.

Annick
Bedankt, voor de informatie Erik! Dit is echt een mooie site, de mooiste en beste site over Barcelona zelfs die ik op het hele internet ben tegengekomen.

Erik
@Annick. De metro's rijden dan nog. Meestal zijn er dan ook nog een boel mensen bij de fonteinen geweest dus de kans is groot dat je in groot gezelschap bent. Dus geen reden om je onveilig te voelen in het openbaar vervoer. Verder zijn er ook altijd nog de taxi's die niet te veel kosten. Ik schat dat je voor een eurootje of 3 van de fonteinen naar Plaša Catalunya gereden wordt.

Annick
Ik ben van plan om zondag 10 juli 05 naar de magische fontein te gaan kijken. Weet iemand wat de beste en veiligste manier is om rond 23.00 uur of na 23.00 uur terug naar de Ramblas te geraken? Rijden de metros dan nog wel? Of welk is de beste lijn dan als ik met de nightbus zou gaan?

marcella
ik wil even de complumenten aan erik geven voor deze leuke en informatieve site en ik wou vragen of de fonteien verweg liggen van de rambla

mirjam
Weet iemand hoe ver het lopen is vanaf het metrostation naar de fontein en is het 's avonds nog wel veilig genoeg met de metro?

Marie-Louise
Let op: wij zijn op vrijdagavond op 18-3 geweest, maar dan is er dus geen voorstelling meer. Dus in de winterperiode is er niets meer te doen zo laat op vrijdag!!! En we kwamen voor Freddy Mercury, helaas dus.

Aranka
In het laagseizoen is het alleen op vrijdag en zaterdag. In het hoogseizoen op meerdere dagen. Maar het was geweldig!!! Vooral toen Freddy Mercury & Monserat de plaat " Barcelona " gaan zingen, kreeg kippenvel, was een mooie afsluiting van mijn 4 daagjes Barcelona

Erik
Ineke, voor allebei valt wat te zeggen. Van dichtbij hoor je de muziek beter en maakt het hoog opspuitende water meer indruk. Op hoger gelegen puunten heb je weer een mooi totaalplaatje van de fontein met de stad op de achtergrond. Je kunt natuurlijk ook allebei doen want de fontein speelt meerdere shows per avond. Kijk eerst van dichtbij en klim daarna verder de berg op voor de volgende voorstelling of andersom.

Ineke
Wat is volgens jullie de beste plaats, gewoon lekker dicht bij de fontijn zelf of juist op een hogergelegen punt.

Erik
Esther, volgens de website van de gemeente is de fontein nu tussen 9 januari en 5 februari buiten gebruik. Afgelopen jaar waren dit andere data, dus ik neem aan dat dit de meest up-to-date gegevens zijn.

Esther
ik bedoel dus bcn.es/fonts

Esther
Op de website bcn.es staat nergens dat de fontein in 2005 gesloten is voor onderhoud??? Of bedoelde je misschien 2004 ???

xxxxx
Geweldig de fontein. Ben er zelf al 2x geweest en ga nu met mijn vriend er heen, om hem di prachtige schouwspel te laten zien. En hem dan ten huwelijk vragen.

Esther
Erik, bedankt voor je reactie. jammer dat ie het dan niet doet..

Erik
Esther, volgens de gemeente-website is de fontein dit jaar van 9 januari tot en met 18 februari buiten gebruik ivm het jaarlijks onderhoud.

Esther
Doen de fonteinen het nu wel of niet gedurende de gehele winterperiode? zie tekst bovenaan:(p.s. van 7 januari t/m 19 februari doet de fontein het niet i.v.m. jaarlijks onderhoud) Bedankt voor je reactie!

Shirley
Dank je Erik. Helaas ben ik daar van zondag tot en met woensdag dus ik kan de fontijn niet zien met licht en geluid. Is het ook de moeite waard zonder licht en geluid??

Erik
Shirley, 's winters doet de fontein het ook met licht en muziek, alleen dan alleen op vrijdag en zaterdag van 17:00 tot 21:00

Shirley
Ik ga 21 nov. Doet de fomtijn het dan helemaal niet of alleen de muziek en het licht niet??

Sarah
ik ben vorige maand juli bij de fontein geweest dat was echt super mooi. Je moet er alleen wel bijtijds bij zijn dan heb je de beste plaatsen. Ik vind vooral de kleuren en natuurlijk de muziek "Barcelona" geweldig.

suzanne
echte aanrader om s'avonds te gaan bekijken, de fontein spuwt met een enorme kracht water uit begeleid op div. muziekstukken iedere half uur is er een voorstelling die ongeveer 15 minuten duurt, begint in zomermaanden om 22.00 uur let wel op je spullen want het is er enorm druk ! ook overdag is deze plaats de moeite van het bezichtigen meer dan waard, de bus turistique stopt ook bij dit gedeelte ( placa espana )

Bert
Wel jammer dat het enkel in de laatste helft van de week is. Ik ga namelijk naar Barcelona van zondag tot en met woensdag dus ik kan dit spektakel niet bekijken. Erg jammer!

Veva
Heel Tof. Mooier dan vuurwerk. We hebben er van genoten. Zeker de moeite. Bij ons was er om 22.00 u klassieke muziek en daarna "Barcelona" van Freddy Mercury. (+/- 22.15)

Erik
Nee, dat heb je goed begrepen. De fontein doet het nooit op maandad, dinsdag of woensdag. Op donderdag en zondag doet 'ie het alleen in de zomer (van mei t/m september) Het hele jaar door wel op vrijdag en zaterdag.

ka
dus die fontijn doet het niet op maandag, dinsdag of woensdag of heb ik het nou verkeerd begrepen?!

Erik
Volgens mij staat er bij de fontein wel ergens een bord waar van alles wordt uitgelegd over de historie ervan. Als je echt alles over de fontein wilt weten kun je het beste even kijken op de bovengenoemde website http://www.bcn.es/fonts. Op deze site vind je informatie over alle fonteinen in Barcelona en ook een apart hoofdstuk ,compleet gewijd aan de Font Magica waar je werkelijk alles kunt vinden wat je over deze fontein wilt weten. Als je geen Catalaans kunt, kun je bovenaan kiezen voor een Spaanse of een Engelse versie.

Jef
Weet er iemand of je aan de fonteinen de naam, datum en de ingenieur van deze fontein kan vinden. Staat dat ergens vermeld?

vera
Het is zeker een aanrader ik kreeg kippevel van het schouwspel + muziek geweldig. Voor mij was het een emotioneel schouwspel.

frank
Deze show is echt supermooi op de zomeravond in Barcelona samen met je geliefde....vooral wanneer freddy mercury's "Barcelona" wordt gedraaid...kippenvel..

kelly
Zeker een aanrader! De shows hebben verschillende muziek, de show met de klassiekere muziek vond ik mooier, ik weet niet meer hoe laat in de wintermaanden. Ik geloof om 20.00 uur. Maar je kunt je er wel langer vermaken dan 1 show dus zorg dat je er betijds bij bent!

Valerie
De fonteinen zijn inderdaad heel erg mooi, ik heb ze dan vorig jaar zomer gezien en heb prima genoten. Het is dus echt een aanrader als je naar Barcelona gaat. Ik zal dus ook zeker gaan kijken als ik volgende week in Barcelona ben.

Erik
's winters (oktober tot april) is er inderdaad een ander programma, staat op de website.

Winter: (October to April)
Fridays and Saturdays from 7:00 pm to 9:00 pm
Music sessions: 7:00 PM 7:30 PM 8:00 PM 8:30 PM

Summer: (May to September)
Thursday, Friday, Saturday and Sunday from 8:00 pm to midnight

Marjolein
De fontein doet het dus NIET op donderdag, alleen op vrijdag en op zaterdag!!! Helaas niet gezien dus.

Victor
De show van 22.00 uur is m.i. het tofste vanwege de muziek "Barcelona" gezongen door Freddie Mercury & Montserrat CaballÚ !

Luuk
Geplaatst op:2006-11-10 05:52:47

Hallo, ik was vorige week in Barcelona, toen waren er veel mensen rond de fontein, maar de show ging niet door, ik sprak toen een spaanse man die zei dat er onderhoud was tot december klopt dit? Mijn ouders zijn nu nog in barcelona en willen toch wel graag de show zien.. Is er vanavond nog een show?? Alvast bedankt! gtz Luuk

Luuk
Geplaatst op:2006-11-10 06:05:35

Oke laat maar ik heb het al gevonden op de site van de gemeente: aturada tŔcnica amb motiu de feines de manteniment

Inge
Geplaatst op:2007-01-10 07:35:20

Wij gaan dit weekend (13-1-2007) naar Barcelona. Kan iemand me misschien laten weten of de fontein het dan doet (vanwege het bericht van Luuk dat er onderhoud was tot december) ?

Erik
Geplaatst op:2007-01-12 05:20:09

Volgens de gemeente website zou de fontein het op vrijdag en zaterdag gewoon moeten.

yo'
Geplaatst op:2007-02-03 10:07:59

hallo, ik heb een city trip naar barcelona gekregen voor ons 25 j huwelijk.Nu 9 febr vertrekken ,dus mijn tijd is kort om info te vinden, kan mij iemand vertellen , hoe ik het beste van catalunya tot de magische foneinen van Montju´c en de uren van deze prachtige voorstellingen.alvast bedankt.

Erik
Geplaatst op:2007-02-03 20:33:30

Van Pl.Catalunya kun je met metro 1 (rood) richting Feixa Llarga naar Pl. Espanya. T/m 4 mei doet de fontein het alleen op vrijdag en zaterdag van 19:00 tot 21:00.

yo'
Geplaatst op:2007-02-04 07:58:04

Erik, bedankt voor de vlugge reactie en nog een dikke proficiat met deze prachtige -informatieve site.

Wim
Geplaatst op:2007-03-16 10:00:38

Hallo, ik ga van dinsdag 10 april tot zaterdagmiddag 14 april naar Barcelona... Ik kan dus alleen vrijdag avond daar terecht... juist ?

Erik
Geplaatst op:2007-03-17 08:12:21

@wim. Klopt.

emily
Geplaatst op:2007-04-06 14:19:19

hee hoeveel kost het om naar monjuic toe te gaan en met die kabelbaan en zo ik moet een project maken voor school en daar heb ik da voor nodig

Linde
Geplaatst op:2007-05-13 06:59:24

Was afgelopen zaterdag 21 april bij de fonteinen, ze gingen pas om 19:00 uur spuiten incl. muziek. Druk, maar zeker de moeite waard.

eva
Geplaatst op:2007-06-06 11:42:51

binnenkort citytrip naar barcelona, in juli met en vriendin .. de fontijn lijken de moeite waard te gaan zien ... alleen vroegen we ons af hoe we het gemakkelijkste van de ramblas (waar we logeren) naar het park konden gaan , en hoeveel tijd dit in beslag neemt ? ist het echt nodig stipt op tijd te zijn om plaats te hebben of zie je overal wel iets ? deze shows zijn gratis ? groetjes en hopelijk kan iemand ons gauw helpen aan deze informatie .. bedankt !!

Erik
Geplaatst op:2007-06-07 06:39:57

@eva. De shows zijn gratis en de fontein is zo groot dat je de show altijd kunt zien. Wil je echter een zitplaats waarvandaan je de fontein kunt zien, dan is het raadzaam om op tijd te zijn. Het is altijd erg druk als de fontein speelt. (Let op zakkenrollers!). Vanaf de Rambla is de metro (lijn 3) de makkelijkste manier om op Plaza Espanya te komen.

tamara
Geplaatst op:2007-06-25 04:26:44

helaas kan ik deze fontein niet zien deze keer ga nl van maandag tot donderdag en vlieg om half 6 maar ga zeker overdag ook kijken allen mis ik helaas de mooie lichtshow...gr Tamara

Astrid
Geplaatst op:2007-08-14 10:31:17

Ik zag dat de laatste trein rond 22.30 uur vertrekt en de fontein vanaf 21.30 uur begint tot 22 uur. Weet iemand of dit haalbaar is of dat er een andere mogelijkheid is om een trein terug naar Malgrat de Mar te halen die bijv. later vertrekt?

Petra
Geplaatst op:2007-11-12 03:17:57

ben afgelopen zaterdag 10 nov 2007 bij de fontein geweest. Heb bijna uur zitten wachten, geen water in de fontein!!!! Super jammer, dus let op of er water inzit!

elles
Geplaatst op:2008-01-08 05:43:48

Heb je misschien een routebeschrijving voor me?

gwen
Geplaatst op:2008-05-19 18:30:35

dit is echt wel de moeite, we dachten het uiteindelijk toch niet te doen maar zijn er toch verzeild geraakt en ik stond er toch wel versteld van! Ga gerust eens kijken en stap dan tot boven voor een leuk uitzicht waar de stad zich klaarmaakt voor de nacht! echt mooi

Jeanette
Geplaatst op:2008-06-17 15:01:20

Ik ga dit weekend naar Barcelona!!!ga zeker bij de fonteinen kijken,hopen dat ze niet droog staan!!!!!!!!

Jeanette
Geplaatst op:2008-06-23 16:05:32

Barcelona was geweldig!! De dansende fonteinen waren hÚÚl mooi,de kabelbaan naar Mont Juice was ook de moeite waard en op de overdekte markt in een zijstraat van de ramblas kon je heel goedkoop fruit en hÚÚrlijke sapjes kopen mmmmmmmm........ Park guel was ook hÚÚl mooi,wel een zware klim naar boven maar echt de moeite waard!!!!! Ik kijk er naar uit om nog es terug te gaan naar Barcelona!!!!!!

Erzsi
Geplaatst op:2008-07-01 18:13:00

Vraag als je de fonteinen wilt zien spuiten allereerst informatie(via reisbureau en/of de receptie in je hotel. Dat voorkomt teleurstellingen. Als de show doorgaat kun je het beste de metro of een taxi nemen naar Placa Espagnol. Je hoeft echt niet drie uur van tevoren een hoog plekje te zoeken. Er is namelijk geen gelegenheid om iets te drinken of te eten en ook zijn er geen toiletten. Je kunt vanaf Placa Espagnol de (rol) trappen naar boven nemen, maar als je beneden blijft kun je ook alles prima bekijken. Er is ieder half uur dezelfde show, dus als je verstandig bent ga je (voordat duizenden mensen weg willen) op tijd naar metro. Wil je terug met een taxi, wacht dan tot er een taxi stopt om mensen af te zetten. Zij eruit en jij erin.

Johan
Geplaatst op:2008-07-09 14:30:18

Ieder half uur dezelfde show?? Dan ben ik zeker op een speciale dag geweest want de show begon rond 20:00 uur en bij zonsondergang kwam er muziek bij en werd het alleen maar mooier. Afwisselende pop/rock/dance/klassieke muziek. Gewoon perfect gemaakt. En die voorzieningen zijn er wel dus. Er staan 4 of 5 "winkeltjes" met eten en drinken en er waren toiletten aanwezig. Goed het eten en drinken was niet goedkoop maar even wat halen was zo gebeurt. Ik was er op 6 juli 2008 en zou iedereen aanbevelen dit te gaan bekijken. Eventueel kan je informatie halen bij de TouristInfo onder het placa de Catalunya (begin van de Rabmla).

Gon
Geplaatst op:2008-08-03 14:57:59

Wij gaan met met 8 personen naar Malgrat de Mar en willen een dag naar Barcelona en 's avonds naar de fonteinen. Wij willen van daaruit terug naar Malgrat de Mar. Kan iemand mij info geven over de prijs van een taxi voor deze rit? Overigens een leuke site waar veel op te vinden is.

Erik
Geplaatst op:2008-08-04 05:34:21

@Gon. Ik heb geen idee wat een taxi naar Malgrat zou kosten. Voor ongeveer 5 euro p.p. kun je ook met de trein rechtstreeks naar Malgrat. De laatste vertrekt om 22:38 van station Plaza Catalunya.

Gon
Geplaatst op:2008-08-06 04:32:34

Erik, dank je voor je snelle reactie. Wij wilden graag de laatste show zien, dus dan redden wij de laatste trein net niet. Helaas dan maar eerder terug.

Erik
Geplaatst op:2008-08-06 06:43:38

@Gon. Wellicht dat er vanuit Malgrat ook speciale excursies per bus naar Barcelona geregeld worden. Meestal hebben deze als laatste stop de fonteinen. Je kunt dan 's avonds de fonteinshow bekijken en vervolgens word je met de bus weer thuisgebracht.

Gon
Geplaatst op:2008-08-08 14:44:25

Erik, dank je voor het meedenken. We willen overdag graag zelf bepalen waar en hoelang we op een plek willen zijn. Eventueel een auto (busje) huren is dan een optie voor ons.

Esther
Geplaatst op:2008-10-08 12:48:29

Ik heb dit in de zomer gezien! Echt geweldig mooi, je kan er uuuuuren naar kijken!

lisenka
Geplaatst op:2009-02-20 08:37:44

wij gaan 16 t/m 19 oktober naar Barca, ontzettend veel zin in! Zijn de fonteinen dan ook open en spelen ze dan ook Barcelona met Freddy Mercury en hoe laat is dat dan? Alvast bedankt voor uw snelle reactie :)

Martin en Conny
Geplaatst op:2009-05-30 19:28:29

Zullen we met ze allen afspreken bij de fontein?Maar niet op ma di en do, zullen we woensdag doen? Erik, weetg jij of er nu water in de fontein zit? cumplimenten voor je site!

Martin en Conny
Geplaatst op:2009-08-01 09:09:25

Hoi, we zijn begin dit jaar op woensdag naar de fonteinen geweest. En hebben daar wel 24 uur gezeten, want op woensdag is die show helemaal niet. Wilde ook nog met de rest afspreken, maar begrijpen nu dat jullie wisten dat ie op woensdag niet speelt. Nou, volgend jaar dan maar. Op dinsdag!

Erzsi
Geplaatst op:2009-08-09 17:13:27

Het is echt niet nodig om uren van tevoren een "hoog" plaatsje te bemachtigen om de fonteinen te zien. Ook vanaf beneden (vanaf Placa Espagnol) kun je alles prachtig zien. Ga er wel heen wanneer het donker is/wordt, want dan is het werkelijk een sprookje. Qua drukte (metro)en ook veiligheid kun je het beste een taxi nemen. Spreek dan gelijk met de taxichauffeur af wanneer en op welke plek hij de weer moet ophalen. Elke show duurt ca 30 minuten, dus na een uur heb je het wel gezien.

Mieke
Geplaatst op:2009-12-01 07:51:03

Wij gaan over twee weken naar Barcelona, ben alles aan het uitzoeken nu en wil nog graag weten waar we het beste kunnen gaan staan om de show in optimaforma te bekijken

Martin & Conny
Geplaatst op:2009-12-07 17:49:49

De show in optimaforma: wel verstandig is het om in de winter een regenjas mee te nemen. Ga ook niet te dicht bij de fontein staan, want voor je het weet lig je erin. Dat is bij Conny gebeurt, maar dat komt ook omdat zij last van evenwichtsstoornissen heeft. De beste positie is zoals met veel, van achter de fontein. Spreek wel met de taxichauffeur af dat ie je iets eerder ophaalt. Tenzij je natuurlijk in de fontein gevallen bent. Bel dan de brandweer. Voor Conny was een takelwagen nodig. Veel nat plezier.

Mandy
Geplaatst op:2010-05-15 10:44:10

wij zijn al een keer in barcelona geweest dat was 1 dag en toen hadden we geshopt enzo. toen we `s avonds weer laat naar onze auto gingen toen liepen we dus langs de Font MÓgica MontjŘic en toen ging die net beginnen dus wij bleven natuurlijk kijken. in de zomervakantie gaan we weer

Thera
Geplaatst op:2011-12-25 07:22:55

De fonteinen werken nu van 19.00 uur tot 21.00 uur. momenteel spelen ze kerstliedjes en geen Queen. Wij hebben de fonteinen 09-12-2011 bezocht.

Nynke
Geplaatst op:2012-01-22 09:23:24

Wij gaan komend weekend naar Barcelona en zouden graag de fonteinen bezoeken. Klopt het bericht dat deze wegens onderhoud tot 9 februari gesloten zijn? op de "orginele website"van de fonteinen kan ik daar niks over vinden. Is het bericht op deze website recent geplaatst? wie kan mij informeren? Bedankt!

Katharina
Geplaatst op:2012-03-18 17:26:46

Hoi, Ik en mijn vriend gaan van de zomer weer eens lekker op vakantie in Sunta Suzanna. Ook leek het ons leuk om de fonteinen in Barcelona te bezoeken. Alleen ik kom er niet echt uit hoe ik daar het beste naar toe kan. Met de trein denk ik? Maar stopt deze in de buurt? of moet ik dan nog een metro nemen?

Christel
Geplaatst op:2012-05-27 17:22:56

Echt heel mooi ! En helemaal prachtig -vond ik toch- op muziek van Queen "Barcelona". Met vuurwerk (op zaterdag) ; it's a kind of magic ....

Anthony
Geplaatst op:2012-06-03 12:33:17

Is er ergens een programma van de fonteinenshow per dag (welke nummers op welke tijd) beschikbaar? Met name het nummer "Barcelona" van Freddie Mercury, is het bekend op welke dagen deze wel/niet gespeeld wordt?

Rudolf
Geplaatst op:2012-07-06 14:09:19

FASINEREND

ciscavandewetering
Geplaatst op:2012-07-26 09:00:57

De muziek bouwt zich op, begint met klassieke muziek en bouwt uit naar zelfs tiesto en ergens daartussen ;-) zit Queen. bij mij wel ff een tranentrekker echt een mirakeltje

Paul
Geplaatst op:2013-02-03 14:02:00

In de rand van het zwembad van camping Villanovapark (nabij Villanova i la geltru)bevind zich een mini uitvoering van deze fontein (van de zelfde ontwerper), geeft ook sa'vonds een show, leuk als je op het terras van het restaurant zit!

lenny
Geplaatst op:2013-07-14 10:17:25

het lijkt mij wel de moeite ik ga er zeker naartoe gaan in september

Ben En Majorie
Geplaatst op:2013-09-02 12:38:50

Hoever is het fontein van het centrum vandaan (rambla bijvoorbeeld)

only for 5 dollars
Geplaatst op:2013-09-12 23:12:33

yv94Dm Thanks again for the blog.Really thank you!

a
Geplaatst op:2013-10-12 14:32:43

This website is great dd0feec18749ae4b3e3e9eac9d0bb3db

1
Geplaatst op:2014-07-13 09:37:46

1

high pr backlinks
Geplaatst op:2014-07-17 14:35:06

NBgEfG Very informative article post.Really thank you! Will read on...

link building
Geplaatst op:2014-07-19 07:19:30

WlWMv1 Say, you got a nice article post.Really thank you! Want more.

crorkz matz
Geplaatst op:2014-08-03 18:26:35

vkFFqB Great, thanks for sharing this article.Really looking forward to read more. Much obliged.

crorkz
Geplaatst op:2014-08-04 20:04:17

15tyFI A round of applause for your blog article.Thanks Again. Great.

crorkz linkz
Geplaatst op:2015-01-15 18:48:48

L2sMAB magnificent post, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not notice this. You must continue your writing. I'm confident, you have a great readers' base already!

crorkzz
Geplaatst op:2015-05-30 18:29:09

1Sr3By I'd have to verify with you here. Which isn't something I usually do! I get pleasure from reading a publish that can make folks think. Also, thanks for allowing me to comment!

crorkzz mattz
Geplaatst op:2015-06-11 07:46:02

gsK4bA I think this is a real great article.Really looking forward to read more. Much obliged.

crorkz backlinks
Geplaatst op:2015-06-30 20:33:57

CqqUEV Really informative article.

1
Geplaatst op:2015-07-13 22:56:43

1

crorkservice
Geplaatst op:2015-09-03 15:05:42

5C2otw properly, incorporating a lot more colours on your everyday life.

click
Geplaatst op:2015-09-27 16:31:07

fmbsVC Loving the information on this web site , you have done outstanding job on the articles.

crorkservice
Geplaatst op:2015-10-16 04:15:25

um8g0J Enjoyed every bit of your article.Thanks Again. Fantastic.

crorkservice
Geplaatst op:2015-10-16 05:23:11

PNcWqG This content announced was alive extraordinarily informative after that valuable. People individuals are fixing a great post. Prevent go away.

fiverr crorkservice
Geplaatst op:2015-11-09 07:25:46

BeznPw Trust me these things come in handy when you need them. Tom Zegan

fiverr crorkservice
Geplaatst op:2015-11-28 03:57:36

rjUmzQ This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your website in my social networks!

MbxvsgcPkqon
Geplaatst op:2016-01-01 01:08:13

lPDxu9

1
Geplaatst op:2016-02-27 21:46:11

1

cocoservice on fiverr
Geplaatst op:2016-03-01 01:00:04

upcOZL Merely wanna remark that you have a very decent internet site , I enjoy the design it really stands out.

1
Geplaatst op:2016-03-07 10:47:33

1

1
Geplaatst op:2016-03-09 19:03:44

1

coco service fiverr
Geplaatst op:2016-03-31 07:37:29

shO7wL This is a very good tip especially to those fresh to the blogosphere. Simple but very precise info Thank you for sharing this one. A must read article!

mark photo
Geplaatst op:2016-04-05 22:37:14

vS9xWW It as really a nice and helpful piece of information. I am glad that you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

1
Geplaatst op:2016-04-15 14:55:10

1

fuck your mom
Geplaatst op:2016-05-13 17:11:59

wow, awesome article.Really looking forward to read more. Cool.

fuck your mom
Geplaatst op:2016-05-16 02:26:48

3avQbZ Muchos Gracias for your post. Really Cool.

funny videos
Geplaatst op:2016-07-05 18:41:58

7iyKCC Thanks for a marvelous posting! I actually enjoyed

1
Geplaatst op:2016-07-27 05:10:32

1

lananal
Geplaatst op:2016-08-03 17:14:28

XEwAxf It as not that I want to copy your web-site, but I really like the layout. Could you let me know which design are you using? Or was it especially designed?

huba suba
Geplaatst op:2016-11-26 22:22:05

2RPXJW You can definitely see your enthusiasm in the work you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

1
Geplaatst op:2016-12-25 06:21:18

1

Get the facts
Geplaatst op:2017-01-31 14:20:24

J2Edko Very good write-up. I definitely love this website. Stick with it!

bdsm lovers
Geplaatst op:2017-03-04 07:36:53

fBxE5Q who has shared this great post at at this place.

lucy ann
Geplaatst op:2017-05-09 09:00:31

Dpw7z1 I will right away take hold of your rss as I can not in finding your email subscription link or newsletter service. Do you have any? Please let me recognise so that I could subscribe. Thanks.

jeremy abrams
Geplaatst op:2017-05-10 12:47:19

3S9W5F Some genuinely excellent info , Gladiolus I observed this.

suba me
Geplaatst op:2017-07-10 17:47:01

TOTEsF Major thankies for the article.Much thanks again. Cool.

Greet
Geplaatst op:2017-09-10 15:23:15

Ik heb een excursie geboekt in de avond maar tot hoe laat kan ik de trein nog terug nemen vanuit Barcelona naar calella?

just another
Geplaatst op:2017-09-20 04:05:26

WhNGZS Say, you got a nice article post. Really Great.

Reageren op dit bericht? Geef je commentaar hieronder
Naam:
E-mail:
Bericht: